Probiyotik çay, probiyotik özelliklere sahip içecek anlamına gelir.[1]
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü / Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Probiyotikler, Prebiyotikler Bilim Derneği probiyotikleri “yeterli miktarda uygulandığında, sağlık yararları sağlayan canlı mikroorganizmalar” olarak tanımlamıştır.[1]
Probiyotikler besin takviyesi olarak çeşitli gıdalarda mevcuttur. Bu ürünlerin çoğunda probiyotik olarak laktobasil ve bifidobakteri bulunur.[2]
Laktobasiller ve bifidobakteriler, midenin asit ortamına duyarlıdır. Ayrıca, bu bakterilerin vücutta fayda gösterecek yeterli düzeye ulaşmaları içinde bulundukları besin takviyesinin çeşitli üretim, depolama ve taşıma koşullarından etkilenir.[2]
Probiyotiklerin genel sağlık faydası gösterebilmeleri için bağırsağa canlı ulaşmaları gerekir.[2,3]
Dayanıklı dış katman oluşturabilen yapısıyla probiyotik bakteri B. coagulans GBI-30, 6086 (GanedenBC30) laktobasillerden ve bifidobakterilerden ayrışır. B. coagulans GBI-30, 6086 bağırsağa yüksek oranda «canlı» ulaşır ve laktobasiller, bifidobakteriler kadar güvenlidir.[2]
B. coagulans GBI-30, 6086 (GanedenBC30)
Probiyotikli sıcak çay düzenli kullanıldığında içeriğindeki probiyotikler sayesinde bağışıklık sistemini desteklemeye ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Probiyotik eklenmesi çayın tadını etkilemez.[2,3]
Papaya & Hindistan Cevizli Soğuk Yeşil Çay
Probiyotikli Yeşil Çay Açai Ananaslı Soğuk Çay